Innreise til Norge og Sverige

Innreise til Norge og Sverige

Hunder

Alle hunder som skal krysse grensen til Norge eller Sverige må ha være ID-merket og ha gyldig pass. I tillegg gjelder følgende for Norge:

  • Hunden må ha ormekur mot Revens Dvergbendelorm (echinococcus) minst 24 timer før grensen til Norge krysses. Det finnes to ulike behandlinger. Den ene gjøres som en engangsbehandling, og  gjøres i utlandet mellom 24 og 120 timer før hunden krysser grensen til Norge. Dette vil være mest aktuelt for utenlandskeide hunder. For norskeide hunder, anbefales dobbeltbehandling som har en varighet på 28 dager. Ta kontakt med din veterinær for nærmere informasjon om dette.
  • For hunder som har vært i andre land enn Sverige eller Norge kreves det også gyldig rabiesvaksine for innreise til begge land. Grunnvaksinen må være tatt minst tre uker før grensen krysses, og hunden må ha vært minst 12 uker gammel ved grunnvaksinering.

Både rabiesvaksine og behandling mot Revens dvergbendelorm skal være dokumentert i hundens pass.

Mattilsynet har ytterligere informasjon på sine sider.

Mennesker

Norge er med i Schengen-samarbeidet. Det betyr at det ikke er passkontroll inn til Norge når du kommer fra et annet Schengen-land. Alle utenlandske borgere bør likevel ha med seg pass ved reise til Norge. For reiser fra land utenfor Schengen, er det passkontroll. Norge har visumfrihet for land i EU/EØS, men innbyggere i de fleste andre land må ha visum for innreise til Norge. Se UDIs sider for ytterligere informasjon.